Workshop  |   natuurfotografie

Compilatie van workshops in de Amsterdamse Waterleidingduinen 1/2
 

  Een van de mooiste ambassadeurs van de AWD, de vos.  
beuk     Beukenblad
Het is de nietigheid van de mens tegenover de imposante beuk die indruk maakt.
Alleen de supergroothoek van 17 mm creëert dit beeld. En ... een vaste hand om de slechts 1/20 sec onbewogen te overbruggen.
Een statief is dus onontbeerlijk. F 9 met auto-AF puntmeting is al voldoende om met een dergelijke wide angle van voor tot achter scherpte te geven. De vervorming van het menselijk lichaam mag gezien worden als een vorm van vrije expressie :-)
Hebben jullie dat ook, dat overweldigende gevoel van een organisme dat veel ouder is en wordt dan jij? De glorie van deze pracht van een beuk is het best te fotograferen met een groothoeklens, een statief en met een diafragma kleiner dan f8 (f8 - f22)

Ook een foto gemaakt van de opdracht 'beukenblad met tegenlicht'. Mooi te zien, die structuur en nerven. De overall scherpte kan beter (het waaide ;-), maar de diagonaal en de sfeer bevallen me wel.
Maar ja, dat spinragje... vaak een heel gedoe om later nog weg te poetsen...

  Er is meer te zien dan je denkt

Door de regen was het licht slecht. De opname is in Lightroom bewerkt. Door middel van allerlei tools is de boomstam helderder geworden en het licht door de takken gedempter. Een goed foto-bewerkingsprogramma is onontbeerlijk. 17mm- 1/13sec- F5.6 uit de hand.  Lucky shot zonder statief en bewegende mensen.

 

Dit kan alleen de supergroothoek ! Dit keer een 17 mm. Een minder extreem beeld kan ook uit de macrostand (icoontje met het bloemetje) van je pocketcamera gehaald worden. Dit keer wel een één poot statief gebruikt met 1/5 sec F16. Mazzel dat iedereen stil zat op dat moment.  
Om meer snelheid te verkrijgen en minder kans op bewegingsonscherpte had je de ISO waarde omhoog kunnen draaien.  Meervlaksmeting en automatische AF puntselectie.

Wie wil daar nu niet tussen staan op een mooie zaterdagochtend?
Een paar meter duinrel en een schat aan insecten, planten en vogels voor de lens.
Maar als je niet beter weet, loop je er gemakkelijk aan voorbij ...
Roodkopvuurkever
Een roodkopvuurkever (je ziet vaker de zwartkopvuurkever). Nu eens niet met de macro maar met een 400mm. Een insect in z’n biotoop. Tegenlicht gekozen om het frisse groen tegen een donkere achtergrond te verkrijgen. Zonder directe zon zal de kleur van het insect ook beter en ontspiegelt tot z’n recht komen. Let op de gulden snede. Omhoog naar ISO 400 zodat uit de hand met 1/250sec geen probleem kan zijn. Voor een wazige achtergrond maar optimale scherpte op het insect ( hij is nogal klein weetje) F 8.
Op het kruispunt van lijnen van liggende- en staande bomen staat de groep mensen.

Zoom 36mm 1/50sec F9 iso 500

 

Hoewel onder natuurmensen een rood jasje in de natuur overeenkomt met ‘vloeken in de kerk’; alle gelovigen duiken onder de banken, alle dieren duiken in de dekking , is het voor de fotograaf een dankbaar object in dat overwegend groene oerwoud van metershoge adelaarsvarens. De figuren in de voorgrond en aan het eind van het pad versterken de dieptewerking. Bij bewerking is de temperatuur omhoog gebracht om meer warmte in de foto te krijgen.
40mm- 1/125sec-F7.1- iso 1600

Blik in het oerwoud van de adelaarsvarens. Kies als onderwerp een stronk hout om de sfeer over te brengen. 1/30sec- F5,6 uit de hand. Hier had een statief bruikbaar geweest. De snelheid had naar 1/8sec gekund en de scherpte door meer scherptediepte had aanzienlijk toegenomen. 17mm-iso800
Wel lekker drie rode jasjes op een rij bij een roze bloem. De supergroothoek maakt er dan na goed kaderen een mooie grafische lijn van. 17mm-1/800-F6.3-iso800, regen    
Schapen met lam     Groene stinkwants  
Stort nu uw bijdrage voor de actie 'Red de rietkever'.
Een crop uit een opname met 400mm , ISO 400 met 1/200 sec en F8. Alweer de macro versus de telelens. Wie gaat winnen? De scherpte ligt vaak bij de macro maar de scherptediepte bij de telelens.
Door de crop is de juiste uitsnijding middels de gulden snede snel gemaakt. De kever boven in het beeld laten ‘pieken’ geeft de spanning weer want dit kon wel eens z’n laatste zonnige dag worden.
  Uit de losse pols (kun je beter niet doen met macro).
Maar los daarvan, met diafragma f3.2 op een macrolens geeft dus heel snel onscherpte voor en achter het scherpstelpunt (de ogen). Het scherpe gebied is nog geen centimeter groot.
Wat wel aardig is, is dat de meeste aandacht naar de ogen gaat, op het snijpunt van derden.
Maar voor het mooi had ik 'm op f8 moeten zetten, en met een statief moeten nemen.
En oeps, een stofje op de sensor, links van de tak...
Meidoorn   Parende vuurjuffers   Komkommerspin
Meidoorn op de voorgrond geeft diepte. En 1/3 lucht en 2/3 land geeft aardig evenwicht.
Foto van deelnemer

 

De intimiteit versluierd.
Deze parende vuurjuffers met tegenlicht op het brede blad van de grote lisdodde laat nog veel aan de fantasie over. De daad van deze libellen wordt verhuld door een doorschijnend blad. Het lijnenspel en de  kleurpatronen  geven het een grafisch tintje. De enige scherpte is te vinden in de twee identieke vleugeltoppen en juist daaraan ‘hangt’ de opname.
Spotmeting op het blad waar ze aanvasthouden. Met 400mm en ISO 400 om de 1/200 sec te bereiken bij F8. Uit de hand met stabilisator.

Je zal maar met de naam komkommerspin door het leven gaan.... en eruit zien als een onrijpe tuinewrt!
  Parende lantaarntjes - ai, dat takje   Parende lantaarntjes  
 

Wat zit zo'n paringswiel -in dit geval van het lantaarntje, een zeer algemene juffer- er toch mooi fotogeniek bij.

Maar ai, dat sprietje....

Hier rechts
hoe het ook kan ->

Zelfde situatie, maar vanuit 20 centimeter naar rechts genomen; het takje is buiten beeld gewerkt, dus er hoeft dan geen ingewikkelde nabewerking te worden gedaan.

Zie je trouwens de mijten zitten, op het onderlijf (abdomen) van het mannetje?

Grillig   Grillig   Deelnemer

Hier zit meer in, zon niet op de goeie plek, storende takken in beeld, halo in de rechter plaat.
Door met spotmeting deels naast de tak te mikken, waardoor de lichtmeter concludeert dat het 'heel licht is', wordt de sluitertijd drastisch verkort; de foto wordt sterk onderbelicht, waardoor de takken scherp afsteken tegen de onderbelichte lucht. Doe je dat niet, en meet je alleen op een tak, dan wordt lucht op de foto nagenoeg wit en overbelicht.

  Prachtig om te zien hoe deelnemers ervoor gaan
Muurpeper   Deelnemers   Grote belangstelling zandhagedis
Muurpeper, een heel mooi plantje dat tegen grote droogte kan.   Een beeld met de gulden snede als handvat. Deze 'rule of thirds' leidt vaak tot hele prettige beelden. Maar het is geen wet. Je eigen wereldbeeld is natuurlijk prima, je eigen voorkeuren ook. Nederlands draakje in de belangstelling. De zand- of duinhagedis.
Grote belangstelling zandhagedis   Grote belangstelling zandhagedis Nazomer aspect in eikenhakhoutbos. Horizon op 1/3 boven in het beeld. Door de groothoek gaat het varenblad onder in het beeld nog meer spreiden. Voor de balans in de compositie een verkleurd blad op de voorgrond en de figuren in de hoek. Temperatuur bij bewerking omhoog voor warmere herfst tint. 17mm-1/40sec-F13-iso1600, windstil en regenachtig
Niet bewegen!
Grote belangstelling voor jagende zandhagedis. En terecht, je moet ze maar tegenkomen!

Zandhagedis op boomtak met mos. Memorabel moment voor veel deelnemers. Zwaan te midden van ander 'dons'
  Koninginnekruid bij duinrel. Toepassing rule of thirds (gulden snede; google maar eens). 17mm-1/125-F13-iso800, zwaar bewolkt Zwaan te midden van ander 'dons'

Deze compositie is niet volgens de gulde snede, maar... met deze foto willen we het donzige balletje temidden van de donzige vruchtpluizen van de grauwe abelen laten zien. Pontificaal in het midden, en alles donzig en de zelfde kleur! Speel dus zelf ook met datsoort 'regels'!

Spotmeting om het kuiken juist te belichten tegen de donkere achtergrond en F8 om de achtergrond wazig te houden zodat ie 'eruit kan springen. Om de 400mm uit de hand te bedienen met slechts 1/100 sec is een goede stabiele houding tijdens de opname belangrijk en Daarnaast is een lens met  stabilisator dan absoluut een voordeel.

Grote belangstelling zandhagedis   Een crop (uitsnede) uit een raw opname ('digitaal negatief') blijft bij een camera van 12,9 miljoen pixels z'n scherpte houden. De 'aaibaarheidsfactor' neemt echter explosief toe.

Vierbandsmalbok

Mooie ervaring. Toch schitterend, als je niet als bedreigend wordt ervaren?.

Basterdzandloopkever  

Raadsel opgelost: dit is de vierbandsmalbok. Maar 't blijft een mooi galgje-woord ;-)

Springspin 26 juni was het even zoeken, maar het lukte toch; de basterdzandloopkever, schrik van het zand. Optisch bedrog   Lijnen
Weten jullie nog, het kleine springspinnetje met de Ray Ban op?
Je loopt ze zo voorbij, maar ze houden je wel in de gaten, met 8 ogen op 1 vierkante halve centimeter....
 

Optisch bedrog. 10 mm groothoek, f8, 1/60 uit de hand, gesteund op bodem. Iso 400

 

Lijnenspel op dode boom. Foto van deelnemer

   
Naar pagina 2 Inschrijven voor een workshop kan HIER of neem contact met me op       Naar pagina 2 >>
   
   
:: klik op de afbeelding voor een vergroting ::    Alle foto's © Joost van der Sluijs en Joost Bouwmeester