Workshop  |   natuurfotografie

Compilatie van workshops in de Amsterdamse Waterleidingduinen
 
   
Duinlandschap.
De weidsheid van een landschap moet niet beslist van af een duintop weergegeven worden.
Deze opname laat de lezer nog zelf iets invullen over de samenstelling van het landschap.
De boom op de duintop en de bundel helm op 1/3 in de voorgrond is van belang om diepte en weidsheid weer te geven.
24mm met 1/1000 bij F8.

Hoog in het bladerdek van de paardenkastanje zit een gat en een lichtbundel valt op een lager gelegen tak. Alleen met de teleobjectieven is een dergelijk beeld te vangen. Door het fel oplichtende blad zal de lichtmeter aangeven om het diafragma dicht te draaien oftewel een hoger F getal te kiezen. De achtergrond wordt daardoor te donker. Experimenteer met telkens een stapje minder te diafragmeren dus het diafragma open te draaien en check het resultaat op je LCDschermpje en/of histogram. Deze opname moest ruim 1 stop overbelicht worden.

 

Wasplaat

Zandhagedis Zandhagedis Zeldzame duinwasplaat. zoom 40mm crop 1/100sec F18 iso 500. Als je kan kiezen voor een macrolens is dat meestal wel aan te raden. Door het gebrek aan scherptediepte kan dan onscherpte ontstaan tussen steel en rand van de hoed. Met een 40mm is die scherptediepte snel te verkrijgen door het diafragma dicht te draaien naar F18 en in photoshop de opname te croppen. Wel is dan de hoeveelheid pixels van de camera doorslaggevend voor de kwaliteit en grote van de crop.
  Zandhagedis

Hij ging later nog mooier voor jullie zitten. Wat ik hier juist wel mooi vind aan het gras in de weg, is de suggestie dat je struinend door het gras dit draakje tegenkomt ...

 

Nederlands draakje. Zie je hoe mooi het is als je de scherptediepte beperkt door een groot diafragma?
Hier genomen met f8; dat is met een macrolens.
Met een groothoekklens was met f8 het scherptegebied groter geweest.

wespenspin met deelnemers Zo, hij (het is een man) ging er zeldzaam mooi voor zitten (en toch hè, dat takje achter z'n kop, en die schaduw over z'n neus...), ik ben benieuwd naar jullie foto's!
Zandhagedis   Zandhagedis

Je zie hier dat de wespenspin er scherp op staat en de deelnemers niet. Bij deze afstand tot het eerste onderwerp is f14 dus niet genoeg om voor en achtergrond scherp te krijgen. De scherpte op de spin zorgt er wel voor dat de focus daarnaar toe gaat.

Groothoeklens 10-20 mm
18 mm f14 1/160 iso 400

"Ok, ik krab jouw rug, maar dan vreet jij me niet op, deal?"

Ik -JS- vraag me af of de sprinkhaan (een wekkertje) zich realiseert dat hij 3 cm van zijn einde is. Maar hij bleef daar zitten...

Ik vind eigenlijk f13 hier nog iets te veel, want de rest van de stam erachter doet nog te veel mee. f8 was hier prima geweest.

150 mm macro, f13, 1/40 iso 200, statief

Dezelfde instellingen als foto
links, maar iets dichterbij. Daar was de f13 wel beter, anders wordt de staart wel heel snel onscherp. Maar oh oh, dat
grassprietje!
De hagedis is wel heeeeel relaxed.

Zandhagedis

Ontdekt door twee deelneemsters. De wespenspin rukt gestaag op naar naar Noordwest-Europa en is in Nederland geen bijzonderheid meer. Toch was het de eerste die ik bij Panneland zag. Ik lag plat in het 'teken'gras en dacht in de haast dat ik het tafereel helemaal had vastgelegd. Niet dus, de vleugels van de watersnuffel (een uitgekleurd mannetje) stond er niet helemaal op. En dat zag ik pas thuis op de PC... Maar de compositie, achtergrond en spin vind ik -JS- heel fraai.

150mm macro, f4.5, 1/640 iso 200

  Zandhagedis Duinhagedis. Lacerta Agilis 400mm 1/160sec. F14 iso500 Tweederde lucht eenderde land  
Voor ieder wat wils Mooie plek, voor de hagedissen. We troffen het enorm!

Kardinaalsmuts

Heel aardig beeld, met tweederde lucht, eenderde land. Drie mensen op het snijpunt van derden, een cursist kijkt omhoog. Fraai. Minder gelukkig: tegenlicht.
Foto gemaakt door een deelnemer.

Gulden snede, iemand op de voorgrond, mensen meer naar achteren. Geeft diepte. Uiteraard een leuk tafereel van drie verschillend gerichte lenzen....
Als je hierop klikt, krijg je 2 foto's te zien; de 2e met hulplijnen voor de gulden snede.

 

... en hier met
gelijkgerichte lenzen.

 

Duinlandschap. Zoom 40mm 1/800 F10 iso 200

En zoals je ziet, kan 1/2 lucht 1/2 land ook heel mooi zijn.

Basterdzandloopkever   Basterdzandloopkever   Basterdzandloopkever

Aardige diagonaal door de kijkrichting van de basterdzandloopkever. Jammer dat het viooltje net ff te ver in de hoek staat - en dus niet op (of in de buurt van) het snijpunt van derden.
Aan de andere kant: stoort het?

 

Een van m'n favoriete onderwerpen in het duingebied, de basterdzandloopkever. Veel insecten zijn het niet met me eens ;-)

Gemaakt met de macrolens. Hier had ik -JS- beter naar f10 kunnen gaan, want er was licht genoeg voor een korte sluitertijd, en f3.2 geeft wel erg weinig scherpediepte. Maar ja, ik was vooral met jullie bezig ;-)

 

'Hij zal toch niet terug schieten?‘
Een roofzuchtige basterdzandloopkever (zie links) wordt belaagd en kan zich beter in z’n schuttersputje terug trekken.

Voor de kever is de macrolens heel geschikt. Voor de foto van dit groepje is de wide angle 17mm subliem, onder deze omstandigheden. 1/400 sec bij F11 voor de scherpte diepte en eventuele bewegingsonscherpte. De spotmeting stond aan en dat was niet correct. Met auto AF meting had de foto niet naar lichter gecorrigeerd behoeven te worden. Foutje dus!

  Ai, die hinderlijke schaduw   Schaduw weggewerkt  
 

Oeps, even niet dat hoofd in de gaten gehad. Een lelijke schaduwplek op de voorgrond van juist die foto waarmee je haar wilde verrassen. Dat gebeurd snel met een supergroothoek en in Photoshop of Lightroom kun je gemakkelijk de ‘vlek’ verwijderen.  Een goed fotobewerkings programma is zeer belangrijk om goede resultaten te behalen en dergelijke teleurstellingen te herstellen.

 
Duinviool in biotoop   Voor macro moet je vaak plat   Grote keizerlibel
Duinviooltje in duinlandschap.
Om de standplaats van het nietige duinviooltje in z'n dynamische landschap weer te geven is de groothoek 17 tot 35 mm de lens bij uitstek.
Scherp stellen op de middelste viooltjes. F22 brengt de scherpte zowel naar voren als naar achteren. Met 1/50 sec maar dan alleen als het nauwelijks waait. Anders veel opnamen maken zodat de ruime keus een onbewogen bos bloemen oplevert. Door de ISO omhoog te draaien naar bv 500 krijg je wel meer snelheid. Let op: met het opschroeven van de iso-waarde vergroot je de kans op ruis.

Voor macro moet je vaak plat en tijgeren.
Heel goed Jan!

Een hele simpele tip is: fotografeer op hetzelfde niveau als je object )dus wat minder van boven naar beneden.

  De ogen van mijn eerste anax imperator, de grote keizerlibel (vrouwtje) dit jaar, net 'uitgeslopen', zoals dat heet.

Ook uit de losse pols genomen met de macrolens. Had ik meer tijd genomen en het statief opgesteld, dan waren de facetten van de ogen wel te zien geweest
   

Gestrekt voor het zeldzame maanvarentje. Geneer je niet want Neerlands grootste natuurkenner Jac.P.Thijsse deed dat meerdere keren in z’n leven.
Tijdens het fotograferen van het kleine maanvarentje (5 cm) ontstaat er een kringetje fotografen.
Even de gulden snede toepassen en een gezellig beeld is vastgelegd waarin harmonie het wint van de chaos die er eigenlijk te vinden was. Een kleine crop gemaakt om de hinderlijke overbelichtte hemel (tegenlicht) te verwijderen. 17mm met 1/400 sec bij F8


 

Natuurfotografie gaat vooral om genieten en in het nu zijn.Bezinnen en bezinken.

Moe gestreden door een dorstigmakend duinlandschap en het krijgen van zoveel info over camera en onderwerp, is een boomstam in de schaduw onweerstaanbaar. Even alles laten bezinken en bezinnen over welke lens of camera nog aangeschaft dient te worden. Hij kijkt tevree! De cursist op 1/3 in beeld en de herhaling van de boom in de achtergrond maken hier een interessant beeld. De teleobjectieven zijn hier in het voordeel om een intiemer beeld te maken. Niet te veel diafragmeren om de bomen onscherp te houden zodat het onderwerp er uit springt. 220mm zoom met 1/160 bij F7,1

  Groethoeklens heeft veel voordelen   Groethoeklens heeft veel voordelen  
JoostS

De wide angle lens is een ‘angel’. Altijd alles scherp en veel diepte werking. Vooral tussen F16 en F 22 is er veel te beleven. De voorgrond scherp en de achtergrond duidelijk. Ideaal voor die vakantie in de bergen. Jij met je benen bungelend boven honderden meters diepte en dan vanaf de knieen tot aan het diepe dal scherp. Dat is meteen de opdracht voor komende zomer. Hopelijk tot weerziens!

En mocht je een vraag hebben: mail!

Vriendelijke groet, Joost & Joost

Email: Joost van der Sluijs           Email: Joost Bouwmeester

JoostS

Wil je een plaatje van een viervlek met Joost of wil je een plaatje van Joost met een viervlek.
Hoe meer telebereik je objectief heeft, des te onscherper wordt de achtergrond. Maar ook; hoe dichter op je onderwerp des te onscherper de achtergrond. Eén stap dichterbij en Joost wordt blurrrr.
 40mmm met 1/160 en 1/200 bij F8

Foto: Daan Schoonhoven Inschrijven voor een workshop kan HIER of neem contact met me op
         
         
Nymfen van de teek zijn 1 a 2 mm klein

 

Site van Joost Bouwmeester

Hopelijk ten overvloede:

Let op teken!

Ze zijn maar 1 à 2 mm klein!

www.tekenradar.nl
of kijk hier op wikipedia

   
:: klik op de afbeelding voor een vergroting ::    Alle foto's © Joost van der Sluijs en Joost Bouwmeester

 

<< Terug naar pagina 1